newborn.jpg

Nyfødtfotografering er en populær fotografering , og ikke så rart at flere og flere får sansen for denne ; de små nurkene som sover er jo som små kunstverk .  Som fotograf har jeg fått endel rutiner på denne type fotografering og jeg tenker at det kan være fint å dele litt om dette  .  

En vanlig oppfattelse er at nyfødtfoto er en enkel og kortvarig fotografering . I virkeligheten er det det stikk motsatte .  Denne fotograferingen krever både mye forarbeid ( oppvarming i studio , fargekoordinering og planlegging av klær og rekvisitter  )  og tilrettelegging når baby er i studio .  Så det viktigste av alt ; SETT av GOD TID og ikke vær utålmodig når dere er i studio . Det er vanlig at en slik fotografering har en varighet på 2-4 timer . 

Babyen bør være rundt 5-10 dager for nyfødtfoto . Book fotograferingen når babyen er født men ta gjerne også kontakt med meg før slik at jeg vet sånn cirka når dere vil komme . Jeg setter av tid for nyfødtfoto i kalenderen men bare så vi avklarer at jeg feks ikke har ferie . ( som regel to siste ukene i JULI  ) 

 Når babyen og dere ankommer studio lettes det litt for klær , evt skift av bleie , så gies det mat . Dette er viktig for at babyen skal sove godt , så IKKE gi masse mat FØR dere kommer .  Etter mat svøper jeg inn den nyfødte slik at den ligger varmt og godt . Svøpen er ofte den første setup den nyfødte fotograferes i . Som regel sovner man godt i denne .   Etter dette kan man løsne litt på svøpen og legge den nyfødte i nye stillinger . Gjerne med ulike underlag/bakgrunner/props . ( kurver , trau m.m. )  Under fotograferingen ordner jeg med alt , både poseringene og byssingen av den nyfødte . ( de bysses gjerne i sovn i den poseringen jeg legger dem i ) 

For at dette skal gå fint er det noen punkter som gjør det enklere å få den nyfødte til å falle til ro .

  • tørr og mett
  • god og varm
  • ro i studio      

Småsøsken under 5 år bør man vurdere om skal bli med . Dette fordi det er lang ventetid for dem og det kan være vanskelig for små søsken at de ikke er i fokus . Tenk også på at søskenbilder med en nyfødt krever ro og tålmodighet . Jeg anbefaler å vente med familie/søskenbilder til feks halvt/ettårsfoto og heller vektlegge gode nyfødtbilder . Hvis man synes det er viktig at småsøsken er med så er det fint om de kan komme mot slutten av fotograferingen . 

Helst ikke ta med egne klær til den nyfødte , jeg har alt i studio . Det er sjeldent at medbragte klær passer ( de er ofte for store ) og det er vanskelig å legge de til rette når klærne er for posete/store .  Jeg avtaler gjerne litt på forkant hvordan farger dere liker og finner frem svøp/klær som matcher med underlag og rekvisitter som er spesiallaget for denne type fotografering . Hvis dere skal ha med noe så avtal gjerne dette på forhånd . 

Hvis den nyfødte har fått litt tørr hud er det fint med ett godt oljebad før dere kommer . Evt. ta med litt olje/fet krem som man kan ha på rett før fotograferingen . 

Og når alt dette er sagt må jeg også si ; en nyfødtfotografering er veldig koselig og en GOD opplevelse , både i studio og etter man får bildene .

En skatt å ha for fremtiden rett og slett ..... 

Hilsen ( nyfødt)fotograf Kari-Anne 

Nyfødtgalleriet finner du her og booking til nyfødt gjør du her : post@fotografkariannetoth.no